Resepi : Mee Kuah Opah Airis


Salam...
Macam lama je tak share entry masak2 kan...
Arini saje nak share resepi ringkas dan sedap yang selalu mak mi masak..a.k.a Opah Airis...
Resepi mee kuah utara...

Bahan-bahan :
( Anggaran untuk 4 orang makan)

7 batang cili kering ( nak pedas tambah lagi ek..ni versi tak pedas)
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inch halia

* Semua ni dikisar halus

500 gram mee ( dicelur air panas )
2 ketul isi ayam dipotong nipis ( nak lebih pun boleh)
Udang ikut suka nak banyak mana...ngeee
3 sudu besar sos cili
3 susu besar sos tomato
1 kiub ayam
1 batang lobak merah dipotong nipis
1 biji ubi kentang di potong nipis
2 liter air
Garam secukup rasa
Seikat sayur sawi
1 biji tomato dibelah lapan
4 biji telur
 ( Boleh juga tambahkan ubi keledek yang direbus dan dikisar halus utk memekatkan kuah)

Cara-cara :

Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau
Kisar kepala dan kulit udang dan tapiskan...
Masukkan air tapisan kepala udang tadi ke dalam bahan tumisan...
Masukkan 2 liter air.....
Didihkan seketika... ( kalau ada ubi keledek masukkan...mi takde stok ari2 so tak letak)
Masukkan isi ayam dan masak sehingga separuh masak...
Masukkan sos cili, sos tomato, kiub ayam, lobak dan kentang didihkan sehingga empuk...
Akhir sekali masukkan udang, sayur sawi , tomato dan telur....
Takyah masak lama2 sebab nak kekalkan kesegaran udang dan sayur...
Perasakan dengan garam....
Bila dah didih terus tutup api dan hidangkan...
Siap....sedap dimakan panas2.....

Selamat mencuba....



6 ulasan:

lia berkata...

ermmmm dap nyer... lagi2 blum lunch ni ha3

achiek anis berkata...

lor...lmbtnya kak tak lunch lg...

Chekgu Azrine berkata...

Ok.dh smpn.nti nk bt.hubs akk suka nih inshaAllah

Kakzakie berkata...

Ada sikit-sikit macam mee rebuslah...
Tapi ini nampak special ni kakak tak pernah rasa lagi.

achiek anis berkata...

org utara mmg suka wat gini kan kak...

achiek anis berkata...

aah kak...cuma tak letak kacang ngan udang kering je...ngeee

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015