Resepi : Scones



Salam 24 Muharram semua...
Minggu ni menyepi dari dunia blog sebab si kecikku tak sihat..
Arini pun daku tawakal je hantar Airis ke taska
Walaupun dia masih mendemamkan diri..
Setelah 2 hari EL terpaksa daku masuk keje jugak arini..

Harap2 awak ok je dik kat taska tu..
Risau hati mami...huhu

Ok la arini mi nak share pasal resepi Scones..
Apa kebenda plak scones ni ek...
Bak kata kawan mi " cucur omputih"...ngeeee
Ni inspirasi dari Nana...otai masakan gitu..
Thanks nana...gigih daku google and youtube cari resepi..
Senang aje rupanya...hehe


Bahan-bahan:

- 2  cawan tepung gandum
- 1 sudu besar baking powder
- 1 sudu kecil garam
( ketiga-tiga bahan ni ayak bersama )
- 1 cawan mentega beku 
(xmo guna yang cair kang tak jadi adunannya )
- 3 sudu besar gula kastor
- 140 ml fresh milk

Cara - cara :

- Gaulkan bahan-bahan yang diayak tadi bersama-sama mentega beku
- Gaul sehingga menjadi ala-ala serbuk roti gitu
(guna jari jemari je...senang nak sebatikan gitu)
- Dah jadi serbuk baru masukkan gula kastor dan gaul sebati
- Lubangkan adunan kat tengah2 lepas tu baru masukkan susu
- Gaul sebati...
- Tabur sedikit tepung untuk leperkan adunan lebih kurang 1-2 inchi tebal sebab adunan ni lembik
Kalau tak tabur tepung sikit susah nak leperkan gitu..

tengok link ni kalau tak faham ea Youtube

- Terap adunan ikut bentuk kesukaan
- Sapukan sedikit susu cair / susu pekat / kuning telur atas permukaan scones
- Panaskan oven selama 10 minit dengan suhu 180 darjah
- Bakar adunan selama 20 minit...

Siap.


Makan masa panas-panas dengan segelas hot milo memang sedap...
My hubby and Airis suka...
Maklumla 2-2 hantu western food...hahaha
Rasa lemak-lemak masin gitu...
Sekali sekala tukar selera bercucur western gitu...
Selamat mencuba

10 ulasan:

~ NANA ~ berkata...

dapnyaaa...rajin mama airis ni masak kn

e k i n ♥ y u s r i berkata...

yg nie macam biskut ke?

achiek anis berkata...

rajin berkala je nana...bila mai mood malas kelaut jugak...ngee

achiek anis berkata...

aah..macam biskut raya gitu...

Shasha Azmar berkata...

ooo senang je eh resepi dia..ni wajib kena try ni.. :-)

achiek anis berkata...

aah...senang je...try jgn tak try shasha...

ctmah berkata...

rajin betul mami airis ni..nnt senang2 nak cuba lah =)

achiek anis berkata...

sila cuba ibu kaisara...ngeee

Hana Soffelia berkata...

Selalu tengok resepi best2 kat blog nana tp belum pernah cuba lagi..

achiek anis berkata...

hehe...bila ada masa leh la cuba...tp nana pandai deco...kita snap selambak gitu je...mmg tak kreatif....ngeee

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015