Resepi : Nasi Goreng Sardin Mudah


Salam semua...
Arini macam xde idea nak tulis apa..
Padahal dalam fon banyak je gambo aktiviti yang dibuat sepanjang minggu ni..
Tapi arini rasa cam nak share resepi mudah untuk orang2 yang kadang2 datang mood malas nak masak..
Tapi tetap kena masak sebab ada anak dan laki yang nak makan...hehe

resepi arini adalah : Nasi Goreng Sardin mudah dan cepat...

Bahan-bahan :

- 1 mangkuk nasi sejuk ( utk 4 orang makan )
- 1 tin sardin 
- 1 ulas bawang besar *
- 3 ulas bawang putih *
- 5 biji cili padi * ( kalau suka pedas sila tambah lagi )
- 1 sudu besar sos tiram
-  2 biji telur
-  sayur-sayuran ( mi guna carrot ngan kacang buncis je )
-  garam secukup rasa

Cara- cara :

- Kisar semua bahan bertanda *
- Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau
- Hancurkan isi sardin bersama-sama kuahnya sekali dan tumis bersama bahan kisar tadi
- Tumis sehingga kuah sardin agak kering
- Masukkan garam dan sos tiram
- Masukkan sayuran
- Masukkan nasi
- Goreng hingga sebati
- Akhir sekali lubangkan kat tengah nasi baru masukkan telur dan gaul sebati sehingga telur masak
- Siap


Mudahkan....ni la menunya bila mami dilanda mood malas masak...
Cepat dan sedap.....
Selamat Mencuba...


5 ulasan:

Baiduri berkata...

Sodapnye mami airis....xpenah dgr lg nasi goreng sardin....leh try nti ni....10s sharing ^_^

achiek anis berkata...

hehe...simple je ni sis...try la...:)

Allene berkata...

boleh try ni.

achiek anis berkata...

sila2 allene....senang je...ringkas...

Olies berkata...

Tq sharing ��

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015