Menu Ramadhan : Ketam Masak Lemak Telur Asin



Salam 3 Ramadhan semua...
Moga terus diberikan kesempatan oleh Allah s.w.t untuk meneruskan Ramadhan arini...
Insyaallah...

Akibat daripada post mami kelmarin kat FB pasal juadah berbuka Ramdahan Pertama ni
ramai pulak yang nak resepi....
Mami masak biasa2 je uols...
Ikut tekak mami ok je...
Klu korang rasa  tak tau la sedap ke idak...heeeeee

Ok..meh la mi share resepi yang simple ni ek...

Bahan-bahan :

( ni untuk 2 ekor ketam je tau..klu lebih kasi up sendiri kuantiti bahan ek)


1 Biji telur asin
2 Ekor Ketam 
5 Biji Cili Padi
2 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
sedikit daun kari 
sedikit kunyit hidup (optional...xnak letak pun boley)
Sedikit butter utk menumis
 Susu cair / santan

Cara-cara :

Rebus telur asin 
Kuarkan isinye aje (kulit buang la..kang tercekik plak...hoho)
Lenyekkan telur sampai hancur
Goreng ketam agak2 garing..
Jangan goreng lama sgt kang isinya hilang...hehe
 Tumbuk/ Blend cili padi, bawang merah , bawang putih dan kunyit hidup
Kemudian tumis semua bahan dengan butter..
Masukkan daun kari....
Masukkan telur asin tadi
Kacau lagi smpi agak2 kering gitu
Masukkan sedikt susu cair/santan
Masukkan ketam...
Reneh seketika dan siap......

Boleh buat 2 versi tau uols...
Kalau nak yang kering2 just masukkan sikit je susu cair tu..
Kalau nak berkuah lebihkan la susu cair tu...haha
Tak perlu letak garam coz telur asin dah cukup memberikan perisa..
Tapi kalau telur asin korang tak berapa nak masin lebihkan telur tu ek...2 ,3 biji ke...
Senang je kan...
10 minit pun dah siap....

Hasilnya : 





opsss...jangan ada yang telan air liur pulok...ngeeeee

6 ulasan:

Baiduri berkata...

boley try nti ni..meleleh ayaq liur..huhu

achiek anis berkata...

sila2....

kalau ada resepi best2 share la kat blog....ngeee...leh mami try pulak...

CikNaa berkata...

dah lame nye tak makan ketam..

achiek anis berkata...

nape lama tak makan cikna? alergik ke?

lia berkata...

seyes x tau bole masak lemak campo telor masin... 1st time dgr ;)

achiek anis berkata...

yeke sis...

so apalagi try la...

telur asin ni sebagai perasa la...


tapi klu buat kering2 pun sedap sis...xyah kuah...heee

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015