Menu Ramadhan : Ketam Lembut Sweet Sour


Salam semua...
Kejap je dah masuk 11 Ramadhan kan...
Sekarang ni rasa macam  cepat je masa  berlalu...

Arini mi nak share pasal resepi ketam lembut..
Maklum la baru 1st time nak merasa...
Dah lama cari asyik xde je..

Ada blogger review dekat Dagang Avenue food court tu ada jual..
Tapi setiap kali pegi asyik la xde ketam lembutnya...
So, semalam bila ada orang post dekat FB comunnity kuartes mi pasal ketam lembut ni terus order..

Order Dekat En Ezam Ni la..

Tempat famous pasal ketam lembut ni dekat Kuala Gula, Perak..
Kat sana siap ada restoran yang menjual makanan berasakan ketam lembut..
Cer google...memang ramai dah review pasal ketam lembut dekat Kuala Gula ni
Nak tunggu balik Perak nak ke Kuala Gula entah bila kan...
So, dah ada depan mata so beli je terus...

1st time pegang, mak aih lembut benor...ngan kulit2 ngan kaki2nya semua lembut..
Semua boleh makan...xde langsung bahagian yang keras macam ketam biasa tu...
Patut la kena goreng dulu bagi ranggup2 dulu sebelum nak masak pape...
Kalau terus masak berkuah memang hancur la gamaknya...ngeee

So, untuk ketam lembut ni mi buat masak sweet sour...
Saje nak bagi berkuah sikit..
Ramai suggest goreng celup tepung je pun dah sedap...
Tapi saje nak berkuah jugak sikit so jadilah sweet sour....


Ketam Lembut Masak Sweet Sour

Bahan-bahan :

- 4 ekor ketam dibelah 2 ( xnak belah pun xpe...wat sekor2 )
- Tepung segera untuk menggoreng ( guna tepung jagung pun boleh)
- 1 biji telur
- 1 batang serai diketuk
- 1 inch halia
- 3 ulas bawang putih (diracik halus)
- 1 ulas bawang besar (diracik halus)
- 1 biji tomato dipotong dadu
- 5 biji cili kering
- 1 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu kecil sos tiram
- garam dan gula secukup rasa


Cara-cara :

- Bersihkan ketam dan toskan sehingga kering
- Pukul telur sehingga kembang dan celupkan ketam
- Celupkan ketam yang bersalut telur ke dalam tepung
- Goreng dengan minyak yang banyak sehingga agak garing
- Ketepikan

Kuah :

- Tumis bawang putih, bawang besar dan serai sehingga naik bau
- masukkan cili kering yang telah dikisar bersama-sama halia
- didihkan seketika
- masukkan sos tomatao, sos cili, sos tiram, garam dan gula
- agak2 dah masak masukkan tomato
- didihkan sekejap dan curahkan ke atas ketam lembut yang telah digoreng tadi


Hilang terus rupa ketamnya..dah macam ayam goreng...ngeeee

Senang je kan...resepi campak2 je namanya...
Rasa ketamnya memang manis...
Memang leh order lagi lepas ni....
So, kalau yang duka area Putrajaya or Bangi leh la contact fb en Ezam tu..
Tapi ada ofismate kata kat Pasar Tani Putrajaya pun ada jual...
So, sape nak merasa leh la mencarinya....

Selamat Mencuba....



16 ulasan:

Chekgu Azrine berkata...

fuhhh..sedap nih...
alahai..pepagi nengok gambar makanan ni..
ehehehe

achiek anis berkata...

kih kih kih....pg2 je mood rajin nak mengupdate kak....klu ptg dh kelaut kekdahnya

Allene berkata...

aku paling tak reti masak ketam la nis.. huhuuh suh laki aku makan kat umah mak aku je...

lia berkata...

kalau p sabah, mmg x bole lepas peluang makan ketam lembut ni ;p

achiek anis berkata...

lor nape? ke mu tak reti nk potong ketam tu?

achiek anis berkata...

Jauhnya sabah kak...hehe...g Kuala Gula, kat Taiping, Perak dah la...hehe

Putri berkata...

Saya suka yg goreng rangup

achiek anis berkata...

tu la putri...rmi suggest suh goreng ranggup je...tp saj egatal nk buat kuah jugak....heeee

Fiza Rahman berkata...

Terliur tgk. Memang tak payah kopek² lagi yer kulitnya.

achiek anis berkata...

aah tak perlu...sume lembut...basuh terus je goreng.....

umie shahidah berkata...

1st time aku tgk ketam lembut...

yg lembut tu tmasuk kulit2 die skali la ek...

achiek anis berkata...

aah umie....semuanya lembut...xde yang keras langsung...sbb tu leh mkn semua....

CikNaa berkata...

ada eh ketam lembut? adohaiii..sedapnya tengok!

achiek anis berkata...

ada cikna...mmg kurang popular sbb susah nk dapat...ikut musim jugak

mrs kayrul berkata...

Xpernah mkn..nie first time dengar....nampak menyelerakan

achiek anis berkata...

rmi jugak yg blm pernah rasa ketam lembut rupanya....leh la try nnt sis khairul

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015