Aidilfitri 1434H : Popia Nestum Mudah

 Salam 20 Ramdahan semua...
Pagi2 monday blues ni selambak koje atas meja wei...
Tapi sempat lagi nak mengupdate entry...ngeeee
Dengan kepala ting tong pening2 lalat...
Dengan mata merah macam nak sakit mata aje gayanya...
Bos...nak MC boley? haha...


Ok la...kena type laju2 ni..
Banyak koje menanti ni...
Arini nak share resepi semudah 1,2,3 je uols...
Popia Nestum...
Mood raya la katakan...ngeee


Bahan-bahan :

 1 1/2 cawan nestum (dikisar halus)
1 cawan horlick
1/2 cawan gula (dikisar halus)
Kulit Popia - 50 keping
1 biji telur ( sebagai gam)
1 batang straw untuk menggulung kulit popia




Cara-cara :

Campurkan nestum, horlick dan gula
Gaul sebati - ketepikan

Gulung popia dengan straw dan diakhir gulungan sapukan sedikit telur sebagai pelekat..
Kalau tak letak telur kang terburai plak gulungan tu.
Guna straw sebab nak mudahkan gulungan gitu...




Gulung popia tu ikut suka la nak bentuk segitiga ke...segiempat ke...
Janji bergulung...hehe



Dah siap gulung leh gunting kecik-kecik macam gambo bawah ni :




Kemudian goreng la agak2 keperangan..
Goreng dengan minyak yang panas tau...
Kalau tak panas kang liat kulit popia korang mami tak jamin...ngeee

Dah siap goreng biarkan sejuk sekejap..
Kemudian baru gaul dalam campuran nestum, horlick & gula tadi...
Siap...


 
Senang je kan....
Selamat Mencuba.....











p/s: kalau nak lagi sedap leh je tambah serbuk susu tepung dalam campuran tu...
lagi creamy gitu...


14 ulasan:

Nadt berkata...

da buat jugak..tak dan nak upload je lagi..huhu..

e k i n ♥ y u s r i berkata...

zara suke popia nestum nie
hehehe

lia berkata...

aiyshhhhhhh ntah bler la nak try buat ni....

achiek anis berkata...

cepat2 upload nadt...heee

achiek anis berkata...

airis pun suka ekin..

tapi dia isap nestum tu je...

popia dia campak..haha

achiek anis berkata...

buat jangan tak buat sis....

Fieda Eryda berkata...

nak buat gak ni..tp ntah bila hehe...

Umi Qi berkata...

Perghhhhhhhhh kemain senang ye resepi...nih umi qi nak like sejuta kali yeyyyyyyyyyy hehehhe mekasih mamiairis :)

achiek anis berkata...

haha...buat jangan tak buat..

musim tak raya pun boleh buat...

achiek anis berkata...

hehe sama2 umi Qi..

memang tersangat la senang...

buat jangan tak buat....ngeeee

Putri berkata...

senang nyer...buat kudapan sambil tengok tv pun est.thank u for sharing

achiek anis berkata...

aah...senang je sis...buat pagi ptg habis...hehe

CikNaa berkata...

mak buyung bersemangat waja nak buat..tp memikirkan sakit celah bedah sume, terpaksa lupe kan niat dihati.. beli je tp tak beli pun lagi.. hihi.

achiek anis berkata...

hehe...bila2 pun boleh buat cikna...heee

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015