Resepi : Churros Stick


Salam semua..
Arini rajin nak mengupdate plak kan...sampai 2 entry dah pagi ni je...ngeee

Weekend selalunya memang akiviti masak-memasak untuk keluarga tercinta
Yela kalau hari kerja sokmo la makan kat cafe sajo...
So, bila dah cuti haruslah kena makan air tangan sendiri
Air tangan bini buat hubby
Air tangan mami buat airis

Arini nak share resepi cucuq omputih...Churros
Orang Melayu panggil Kuih Belimbing

Senang je kekdahnya..
Resepi asal mi follow dari my fav masak2 blog Sis Hana
tapi mi ubah sikit je...ngeee


Bahan-bahan :

1 1/2 cawan tepung superfine ( resepi asal guna tepung gandum )
1 cawan air
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur gred A
1 sudu besar butter
1 Piping beg
1 nozzle

Cara-cara :

- Didihkan air bersama-sama gula, garam dan butter
- Bila dah sebati semua masukkan tepung dan kacau laju2 untuk elakkan tepung berketul-ketul


- Tutup api baru masukkan telur dan gaul sebati
- Masukkan sebatian dalam piping bag dan pipe atas pinggan yang ditabur tepung supaya tak melekit


- Kalau expert leh piping terus dalam kuali ( mi tak cekap so mi piping je atas pinggan dulu)
- Goreng hingga kekuningan dan toskan


- Dah siap...Senang je kan



 Makan dengan coklat cair atau tabur sikit serbuk cinnamom / gula icing memang sedap...
 Tak caya cuba la...
 Bahan pun tak banyak

 Sekali sekala tukar selera omputih pe salahnya kan....
 Selamat mencuba..


18 ulasan:

yUmiE AzuRa berkata...

menarik!!bleh buat ni nt..

achiek anis berkata...

meh buat meh yumie...senang je..bahan2 pun sikit je...

Aeen berkata...

thanks for share..bole cube wat nie..hehe..:)

achiek anis berkata...

welcome aeen...cuba jgn tak cuba

Allene berkata...

aku nak try anisss.... tak sabar!

mrs kayrul berkata...

pernah buat kuih belimbing nie..dulu mula2 belajar masak try wat kuih nie jadi..sedap tau...

Mommy_Cha berkata...

hoh..mcm samperit goreng!
bhahahahah!
jirannn oo jirann...
nak crabstik!

achiek anis berkata...

ko mmg allene...pas2 buat senyap...haha

achiek anis berkata...

kan...sedap kan...wlupun simple je....

achiek anis berkata...

haha...mu kan micha ada je idea kan....semperit pulok...baiklah...petang ni k...mu tgu kat bus stop

lia berkata...

wahhhhh dap nyer...

achiek anis berkata...

sedap2...meh buat meh...ngee

CikNaa berkata...

ohooo..gini upenye yek! baheklah..

achiek anis berkata...

ha tau xpe....babab kang...bako plak...ngeee

Umi Qi berkata...

Achiek umi Qi angkat tgn nak cuba resepi ni...nak jadi fenomena nih resepi achiek hehehhe...tggu semangat umi Qi rajin ye hahahhaha

achiek anis berkata...

alala...xmo la angkat tgn...nnt mood rajin mai leh buat eh...ngeee

BUNDA a.k.a KN berkata...

wah ! rajin...bagus2..

achiek anis berkata...

demi kelaurga kecilku bunda...heee

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015