Susah Hati Bila Anak Demam + HB Rendah



Salam 29 Muharram semua...
Sebenarnya tak tau nak letak tajuk apa..
Belasah la gitu...hua hua hua...
Janji maksudnya sampai kan...

Nak cite pasal Airis demam...
Susah hati woo bila anak mendemam ni...
Yela budak kecil diuji sakit bukan reti nak bagitau kan..
Selain menangis je...dengan makan xmo...nak direct feeding je...
Dah la kurus...makin mengurus jadinya ko dik..

Airis mula dedar 24/11/13...
Macam tau-tau je abah ada kat KL minggu tu kan...
Seminggu lamanya dia mendemamkan diri...
Hari kedua dia demam mi bawak ke KK Presint 3..
Doc check sume dan cakap lung sume clear...just viral fever...
Dengan batuk-batuk dan selesema sekali..
Tiap-tiap malam mi jadi burung antu duk sponging badan dia yang panas..
Risau wei klu kena tarik coz panas sangat..
Memang tak berani tido lena sangat la bila anak demam ni...
Sponging dengan asam jawa la..
Try kaedah putih telur cam  sis Syida Kamarudin suggest pun tak ok jugak...

Sampai ke hari Jumaat 29/11/13 tu demam Airis masih belum kebah..
Takut ada masalah lain selain demam mi bawak ke KK Presint 3 lagi sekali...
Kali ni kena buat ujian darah sebab dah 5 hari demam kan..
Cucuk sebelah kanan tangan darah takmo keluar plak...
Masa tu Airis steady je tak nangis..
So, nurse decide tukar tangan kiri plak untuk amek darah...
Bila dah nampak darah keluar terus bantai menangis tak ingat dunia punya..
Dah jenuh mi mendukung sana sini..
Takmo dah dia duk dalam klinik tu...
Terpaksa bawak jalan-jalan kat luar semetara tunggu keputusan darah keluar...

Hasil ujian darah tu doc cakap ada masalah sikit...
Dah cuak dah mami dibuatnya..
Ya Allah nape plak anak aku ni...huhu
Doktor bagitau yang HB (Hemoglobin) - Info Airis rendah..
Disebabkan kekurangan zat besi..
Memang diakui selera Airis totally out bila demam..
Dah la sebelum ni memang kurang gemar makan...
Doktor ada tanya sejarah keluarga mi dan hubby ada tak anemia?
Coz HB rendah ni berisiko untuk dapat anemia..
Tapi both family ktrg mmg xde anemia history ni...
So, doc cakap maybe sebab demam yang menyebabkan HB Airis rendah coz tak makan kan..
Xde zat yang masuk...

So, doc suggest mi belikan Airis vitamin untuk naikkan HB..
Tapi takde plak penerangan jelas mengenai prescription vitamin yang patut mi beli..
Doc hanya cakap beli vitamin yang ada Iron je....
Blur terus daku....
Mi tanya kan jugak pada Geng Gojes...
Alhamdulillah ada respon yang melegakan jugak..
Antaranya suh makan kismis, banyakkan sayur-sayuran yang leh naikkan HB...
Thanks korang...sayang gojes tau...

Malam tu mi keluar jugak ke farmasi...
Nak cari vitamin tu...
Sebab risau punya pasal coz Airis xmo makan bayam or kismis yang mi bagi...
Kalau ikutkan natural remedies is the best kan...
Tapi kena usaha cara lain la kalau dah Airis xmo makan kan...
Lastly pharmacist tu suggest Neuroplex Liquid with Iron & Lysine untuk Airis...



Sumber : Neuroplex


Selain untuk naikkan HB, vitamin ni untuk tambah selera makan jugak..
Ikutkan untuk umur 2 tahun ke atas baru boleh amek vitamin ni..
Tapi disebabkan Airis baru 1 tahun 7 bulan pharmacist tu cakap boleh bagi tapi just 2.5 ml je...
Setakat ni dah 5 hari amalkan demam Airis dah kebah...
Cuma selera makan masih kelaut lagi..
Hanya nak menyusu aje..
Mungkin sakit tekak nak telan makanan tu yang dia xmo makan..
Bila nampak makanan dia macam nak..
Tapi bila makan je dia terus batuk-batuk...
Cian my baby...mesti lapar...huhu


Camna nak tau HB Airis ok ke belum?
Doc cakap kalau selepas seminggu demam dia dah kebah 
dan amek vitamin ni maksudnya HB dia akan ok...
Pastu kena pantau balik tengok dia demam lagi ke tak lepas ni..
Kalau demam lagi kena pegi KK wat ujian darah lagi..
Harap-harap awak tak demam dik dalam masa terdekat ni..
Moga batuk dan selesema awak pun cepat baik yea...


Sejak dia dah tak demam ni, mi on madu untuk hilangkan batuk plak..
Nak bagi awal-awal masa dia demam takut suhu badan makin tinggi...
Selalunya lepas 2,3 hari makan madu batuk Airis akan hilang...
Harap cepat-cepat baik ye dik batuk dan selesema tu...
Cian mami tengok awak batuk-batuk tiap-tiap malam...
Abah kata macam nak luruh jantung dengar awak batuk tau dik... 
Risaunya kami laki bini bila anak demam ni...
Korang pun mesti risau kan..
Moga-moga Airis sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik lepas ni..
Insyaallah...ameen...



















p/s : Korang ada pengalaman tak anak HB rendah?
cer share sikit...



10 ulasan:

lia berkata...

semoga anak dara cepat2 sihat, amin...

achiek anis berkata...

thanks kak...insyaallah...ameen

e k i n ♥ y u s r i berkata...

zara pon jenis kurang darah
bawak pegi paed, paed bg nutroplex nie utk zara

achiek anis berkata...

oyeke...maybe sebab drg jenis tak gemar makan kan...

so cane ekin tau darah Zara dah ok ek?

Baiduri berkata...

Tasneem skrg pon ngah batuk n slsema....smoga tasneem n airis cpat2 sembuh.....ameenn...

achiek anis berkata...

get well soon tasneem...insyallah...ameen

Fa Az berkata...

aku google jumpa blog ko pasal hb baby rendah hehehe

Suhaini Remba berkata...

assalam, anak saya sekarang tgh demam, ceh darah doc kata HB Low - 10, next week kena cek darah iron and talasemia, risaunya saya. dia mmg kurang makan, asyik nak menyusu jer...makan kena paksa.Main aktif macam biasa. Harap2 dah bg vit iron ni dia ok la. hrapa2 bukan talasemia sbb mmg tak pernah ada keturunan yg talasemia ni. Baca blog puan ni..lega skit hati sya. mungkin kanak2 dlm linkungan 2 tahun ni susah skit nak makan agaknya.

fred fendy berkata...

Baru saja anak saya disah bacaan HB bawa 10.kalau 8 ker 9 ker ok la juga tapi ini bacaan 5.sampai nurse dkt hospital ni terkerjut ckp bukan bukan kat anak aku...ini gila babi baby lagi tapi bacaan hb 5.kalau ikutkan hati mcm saya nak lempang saja saja nurse tua tu.....kalau kena kat anak sendiri tau la.doc ckp takut talasemia tapi saya dan isteri tak ada penyakit tu dari dari keluarga.anak saya mmg kurang makan paling banyak susu badan.demam dah seminggu.mungkin disebabkan demam dan kurang makan.tapi saya masih kurang pasti apa yg menyebabkan anak saya ni kurang darah merah.harap harap ada insan yg oernah mengelami masalah ini dan bagibshare urk menghilangkan kerisaukan saya ini.dan saya amat amatlah berdoa agar iya bukan talalesima. ..

achiek anis berkata...

Anak umur brpe? Tak try bagi vitamin yg mcm saya bagi ni ke?

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015