Didikan Awal Pada Anak Kecil 1 hingga 3 tahun



Salam semua...
Amboi tajuk macam pakar sangat...hehe
Xdela..just nak share dengan korang cara didikan mi pada anak2 mi...
Setiap orang ada cara didikan sendiri kan...
Maaf la kalau cara mi ni tak kena dengan selera dan jiwa korang...heeee

Tak perlu nak judge macam biasa orang cakap kan "eh..salah la..cara aku yg betui"
Betul ke salah tu terpulang pada didikan masing2...
Yang pasti mi nak anak2 mi jadi manusia yang ada pegangan agama, adab dan berakhlak...
Kata pepatah melentur buluh biar dari rebungnya...

Ye memang la anak2 mi kecik lagi...
Kakak baru 3 tahun...si adik baru 1 tahun...
Memang kadang2 datang angin tantrum drg memang berubah jadi raksasa gargon maknya...
Mi akui memang jenis kurang sabar..garang...
Salute la pada mak2 yang cool n leh sabo kerenah anak2 tu...

Ok berbalik pada tajuk tu kan...
Cara mi mudah je..

1. Mulakan bismillah dan doa bila nak makan..ngaji atau tido...

2. Pakai baju mulakan dari anggota kanan...sebabnya kanan adalah perkara baik...buka baju n seluar mulakan dari
kiri...sebab nak cepat2 tinggalkan perkara kurang baik... makan pun guna tangan kanan...yang ni pun Airis dah
faham..Alhamdulillah...Dalam Islam kan kanan dimuliakan..gitu

3. Bangun pagi mula2 buka tv kena dengar surah2 atau bacaan alif baa taa dulu..maklum la tv sini tgk youtube je...Nak tgk tv sini semuanya bahasa german...heee

4. Dimeja makan tak boleh bawak bawak gajet..kena fokus pada makan..berjaya klu dgn mi je..if abahnya ada kelaut... Sebab si kakak tahu abah tak marah...grrr aje maminya...

5. Lepas zohor n maghrib kena ngaji...ni baru start ajar airis ngaji iqra'...moga cepat mengenal ye kakak... Mami ada target nak anak2 mami boleh membaca Al-Quran bila dah masuk umur 6 tahun..insyaallah..


6. Aktiviti homeschooling bila ada masa sesuai..baru start mengenal warna..ni semua terpengaruh ngan Puan Pingu la ni Tgk dia duk ajar double D macam2..good example kan..selain tu sbb ada terbaca kat blog Sis Rajiah Nasir jugak cara dia ajar anak dia utk limitkan penggunaan gajet...kalau dengan mi mmg jarang airis dpt gajet...sbb takmo dia jadi pasif n leka dengan tu je...kang tak cergas...lagi satu blog DarwisyaDarwisy yang hafaz Al-Quran sejak umur 3 tahun tu....kagum mi...kecik2 dah hafaz Al-Quran.




7. Makan madu pagi2 n jadikan kismis n buah sebagai kudapan...abah are not allowed to buy jajan anymore...garang kan Mami..haha..harap bertahan la..

8. Untuk si adik mami selalu nyayikan alif baa taa n surah2 lazim atau ABC atau Alif baa taa supaya dia leh perlahan2 ikut suatu hari nanti...Sambil dia duk pegang kaki mami duk masak kat dapur mami bacakan Al-fatihah kat dia...ok la sebagai permulaan...

9. Belajar melalui persekitaran contoh nampak pokok sebutkan kat drg...burung...aeroplane...etc....

10. Ucap terima kasih bila dapat sesuatu...yang ni airis dah boleh ikut n faham...

11. Kena gosok gigi lepas mandi n sebelum tido...tapi gigi airis still nampak mcm ada karies...salah gosok ke ek..

12. Salam dengan tetamu atau kenalan mami or abah bila jumpa..yang ni ikut mood dia aje airis tu..kdg2 nak kdg2
xnak...

13. Bila main mainan kawan kena pulangkan...tak boleh bawak balik..dan Alhamdulillah Airis follow the rules..heee

14. Kongsi makanan n brg kakak n adik...makanan ok si airis boleh kongsi tapi kalau mainan still kedekut n berebut lagi...tapi selalu adik ni kaki buli..dengki lebih..apa kakak pegang n main yang tu jugak dia nak...sabo jela...


15. Hadkan masa menonton tv...supaya leh fokus buat homeschooling and nap petang atau main kat luar...


Emm..apa lagi ye...ni jela kot dulu cara mami setakat ni...
Mi pun masih belajar lagi perbaiki diri dalam didik anak...
Sebenarnya bagus jugak join mcm2 group mak2 kt fb tu...
Banyak info leh dpt drpd duk baca gosip artis je kan..opps..masa keje dulu rajin la buka..sekarang tidak lagi...
Nak jadikan anak2 yang baik maknya pun kena ada ilmu jugak dulu...
Moga istiqamah la mi dalam usaha didik anak2 ni...Insyaallah...


Tentulah kita as mak2 ni suka kalau anaknya berjaya dunia akhirat kan..
Tak nak la hanya berjaya ilmu dunia je tapi ilmu akhiratnya entah ke mana...
Kagum dengan cerita2 luar sana yang anak mereka berjaya hafaz Al-Quran dan berjaya dlm hidup...
Teringat satu cerita mi baca di fb "katanya jika anak berjaya mengenal Al-Quran insyaallah Allah permudahkan untuk kejayaan yang lain"
Moga anak2 mi mampu jadi seperti mereka dengan IzinNya...Insyaallah...





P/s : korang2 if ada cara didikan yang lain leh share jugak kt komen ye...terima kasih.





4 ulasan:

Allene typicalmommy berkata...

Hafidh dah mula mengaji sejak awal tahun aritu... Tp tak nampak hasilnya lg. So bila aku kat umah, continue je la... Sampai ABC pun dia sebut huruf jawi... Adehhh

achiek anis berkata...

Hehe..xpe2..slow2 mami..boy mmg kurang fokus berbanding girl..but bila dh besar boy lg cpt tangkap berbanding girl kan...

safurara berkata...

Princess?? sama mcm airis, boleh terima bila kita ckp elok2, kalau kita marah2, dia x suka. bestnya bila x kerja kan, leh buat mcm mcm kat rumah. rara ni mmg x menyempat.

achiek anis berkata...

Kan..tp kdg2 mai angin tantrum tu maknya hilang sabo wei..xpe ra at least wekeend ko leh spend time dgn dia

Copyright to ACHIEK ANIS
Designed by UMIESUEstudio 2015